vad gör mat klimatsmart egentligen?

Det viktigt ur ett hälso- och miljöperspektiv att välja rätt råvaror till din matlagning, men vad är egentligen rätt? Ekologiskt, närodlat eller hållbart? Vi på Hemmalivet redogör för dig vad du bör tänka på för att äta klimatsmart.

Ekologiskt odlad mat

All mat vi äter tar på naturens resurser men det går att äta mer klimatsmart. I ekologisk odling använder man inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Icke-ekologisk mat är optimerad till att kunna producera så mycket som möjligt med så få resurser som möjligt. Det vill säga att till exempel vattenanvändningen kan vara mindre för vissa icke-ekologiska produkter. 

I Sverige finns det klimatreglar för de jordbruk som är anslutna till KRAV. Dem står för att mat inte blir producerad med kemiska bekämpningsmedel, djuren blir behandlade väl, jordbruken arbetar för en mindre miljöpåverkan och ökning av biologisk mångfald. Tillverkning av konstgödsel kräver mycket energi som ofta är från fossila bränslen. Att inte använda konstgödsel är ett av skälen att ekologiskt är bättre för miljön. 

Man måste också tänka på var ens mat kommer ifrån. Mycket av sojabönorna är odlade i Sydamerika. För att sojabönor ska få stora åkrar är det tyvärr vanligt att regnskog blir skövlad. Trots att just dessa sojabönorna kan vara ekologiska betyder det då inte att dem är bra för miljön. Utöver det är dem långa mattransporterna en stor bidragande faktor till dem ökade koldioxidhalten i atmosfären. 

För att undvika att vara del av problemet är det inte bara viktigt att välja ekologiskt, men även att maten ska vara producerad där skövling för odling är förbjudet och gärna så nära ens egna land som möjligt.

Köttproduktion

Köttproduktionen har ökat drastiskt och vi importerar mycket kött till Sverige. En anledning till att kött släpper ut mycket koldioxid är långa transporter och om du väljer svenskt kött minskar dessa.

Utöver det är idisslare behövda för det svenska landskapet. Genom att ha kor betar fritt i hagar hålls den biologiska mångfalden på en hög nivå. Många blommor, vilda bin, insekter och fåglar är beroende av öppna landskap. Dessa öppna landskaps behålls tack vare djur som är ute och betar. Den biologiska mångfalden är viktigt för att ha ett mer robust ekosystem i framtiden som ska klara av alla förändringar som sker för klimatet. 

Minska matsvinn

Mycket mat blir slängd i onödan. Frysen är en underbar uppfinning för att minska matavfallet. Frys in den mat du inte hinner äta upp innan den blir dålig och tina upp den vid ett senare tillfälle. Sen behöver du inte alltid vara kräsen med hur din tallrik ser ut varje dag. Om du har mat som snart blir dålig kan du värma upp det och äta det som komplement till mat du precis lagat eller varför inte ha en rest-buffé?

Har du redan minskat matsvinnet i ditt hem kan du hjälpa till på andra sätt, exempelvis ladda ner appar som Karma eller TooGoodToGo. Från dessa köper mat från restauranger som är på väg att bli för gammal eller är från gårdagen, till ett rabatterat pris. Ett annat sätt är att handla från Matsmart, de säljer mat som har ett kort- eller passerat slutdatum, fel på förpackningar eller dylikt. De säljer sådant som “vanliga” mataffärer inte vill ställa ut dem produkterna på sina hyllor. Observera att det inte finns färskvaror så som frukt och grönt eller varor som annars står i kyldisken. Genom att handla hos denna typ av leverantörer har du gynnat din plånbok och varit skonsamt mot miljön!

Klimatsmart mat

Det är tryggt att handla från affärer som är medvetna om miljöpåverkan av mat. Mat.se gör det lättare att handla klimatsmart genom att ha klimatmärkning på över 3000 produkter, ett stort ekologiskt utbud och mycket mer! Det är inte bara miljöpåverkan från maten som dem lägger ner energi på för att förbättra. De klimatkompenserar alla transporter, påsarna görs av sockerrör, alla deras anläggningar använder sig av förnyelsebar el samt att maten dem inte säljer skänks till välgörenhet. 

Genom att tänka igenom vad, varifrån och hur du köper, ser du till att vi har en hållbar utveckling.